«ισλί» (isli)- αρχισε η παρασκευη του μικρασιατικου γλυκου

Posted: Δεκέμβριος 20, 2011 in ΜΝΗΜΕΣ

Η παλιά συνταγή που «φυλάσσεται» ως οικογενειακό κειμήλιο βγήκε από το συρτάρι και υλοποιείται αυθεντικά από την τέταρτη γενιά. Το «ισλί» (isli) είναι ένα Παραδοσιακό, Μικρασιατικό, ημισιροπιαστό γλύκισμα που θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι, τόσο στην παρασκευή του όσο και στη διακόσμησή του με το ειδικό τσιμπιδάκι.

Προέρχεται από την Καππαδοκία και το μοίραζαν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Ναι, είναι και νηστίσιμο. Η ονομασία του, «ισλί» (isli), είναι τούρκικη και σημαίνει «δουλεμένο».

Το ισλί μοιάζει με γεμιστό μελομακάρονο. Η ζύμη του περιέχει λάδι, αλλά μπορεί να γίνει και με μαργαρίνη. Η γέμιση του περιέχει καρύδι, κανέλα και ζάχαρη. Τα ισλί σιροπιάζονται λιγότερο από τα μελομακάρονα και διατηρούνται αναλλοίωτα ακόμη και πάνω από μήνα, αν δεν έχουν καταναλωθεί πριν.

Advertisements
Σχόλια
  1. Ο/Η elena Scarlatou λέει:

    Που μπορώ να βρω τσιμπιδάκι για ισλί?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s