Στο Νεοχώρι Πηλίου η πρώτη μόνιμη έκθεση του CERN στον κόσμο

Posted: Απρίλιος 10, 2014 in ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εικόνα

Μόνιμη έκθεση του πειράματος CERN πρόκειται να λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Νεοχώρι, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών και θα είναι η πρώτη σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην έκθεση θα παρουσιάζεται υλικό από τις δράσεις των επιστημόνων, καθώς και τα τελευταία αποτελέσματα του πειράματος σε πραγματικό χρόνο και απευθείας σύνδεση με τη Γενεύη. Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος σε κάθε ενδιαφερόμενο, κυρίως όμως σε σχολεία και οργανωμένους συλλόγους, με δωρεάν είσοδο. Στο μεταξύ, μια «ανάσα» από την πλήρη επιβεβαίωση του σωματιδίου Χιγκς βρίσκονται οι επιστήμονες στη Γενεύη, με το τελικό αποτέλεσμα να προσδιορίζεται για το ερχόμενο καλοκαίρι, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη λειτουργίας της μόνιμης έκθεσης στο Νεοχώρι.

Εικόνα

Η πρώτη σε ολόκληρο τον κόσμο μόνιμη έκθεση του πειράματος CERN θα λειτουργήσει στον ανακαινισμένο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου στο Νότιο Πήλιο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το χώρο επισκέφτηκαν  ο επικεφαλής της έκθεσης CERN κ. Ρέι Λιούις, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου κ. Κ. Παπαμαρκάκης, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής και Διδακτικής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Διον. Βαβουγυιός, προκειμένου να ρυθμίσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Η δράση θα υλοποιηθεί από τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, η οποία αναλαμβάνει την παραχώρηση του κτιρίου και τη διάθεση υπαλλήλων που θα βοηθούν στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων και στην ξενάγηση των επισκεπτών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που αναλαμβάνει το διδακτικό έργο της πρωτοβουλίας, καθώς και το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, το οποίο θα έχει την αρμοδιότητα του ερευνητικού τμήματος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των τριών αρμοδίων φορέων, στην έκθεση θα παρουσιάζεται υλικό από τις δράσεις των επιστημόνων, καθώς και, σε απευθείας σύνδεση με τη Γενεύη, τα τελευταία αποτελέσματα του πειράματος σε πραγματικό χρόνο.

CERN-NEOXORI-PILIO-1

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους, με προτεραιότητα στα σχολεία και τους οργανωμένους συλλόγους και θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση τα καλοκαίρια και κατόπιν συνεννόησης με τους ενδιαφερόμενους να την επισκεφτούν όλες τις υπόλοιπες εποχές, με την είσοδο να είναι δωρεάν για το κοινό.

Κυρίαρχες προτεραιότητες της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις εξελίξεις του πειράματος, καθώς και η επιθυμία των υπευθύνων του CERN για τη διοργάνωση μιας μόνιμης έκθεσης της δράσης, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος των συνεχών διοργανώσεων σε πολλές πόλεις του κόσμου, με προτεραιότητα την Ελλάδα και το Νότιο Πήλιο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η μονή της Πάου, η οποία χρησιμοποιείται για ερευνητικούς και διδακτικούς σκοπούς από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα συνδέεται δικτυακά με το χώρο της έκθεσης, με στόχο τη λειτουργία θερινού σχολείου.

«Τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά» επισημαίνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου κ. Κ. Παπαμαρκάκης «καθώς η λειτουργία της μόνιμης έκθεσης του πειράματος CERN στο Νεοχώρι ξεκινά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Είχαμε την ευκαιρία με τον υπεύθυνο της έκθεσης CERN κ. Ρέι Λιούις να επισκεφτούμε το ανακαινισμένο παλιό Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου, όπου θα λειτουργήσει η μόνιμη έκθεση, προκειμένου να ρυθμίσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες. Πέρα από την παρουσίαση του υλικού της δράσης των επιστημόνων, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται σε απευθείας σύνδεση με τη Γενεύη σχετικά με τα τελευταία αποτελέσματα του πειράματος σε πραγματικό χρόνο. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη σε όλο τον κόσμο και η είσοδος δωρεάν. Δεν τίθεται θέμα εισιτηρίου στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε. Επιπλέον, το λειτουργικό κόστος της έκθεσης θα είναι μηδαμινό, καθώς το οργανωτικό κομμάτι αναλαμβάνει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, το διδακτικό το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ερευνητικό το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας» τονίζει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου και εμπνευστής της πρωτοβουλίας.

http://e-thessalia.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s