ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ “Ληξιπρόθεσμα Δάνεια”

 

«Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στη ίδρυση μιας τράπεζας;»

Brecht, από την όπερα της Πεντάρας

 

… Κοιτά ξτε, όλη η Ελλάδα κινείται με δανεικά. Είτε πρόκειται για στεγαστικά,είτε πρόκειται για καταναλω τικά, για επιχειρηματικά δάνεια ή για δάνεια διακοπών, τα δάνεια είναι ο μόνος μοχλός που κινεί την ελληνική αγορά. Οι τράπεζες κρατάνε σε ο μηρία πάνω από τους μισούς Έλληνες. Τώρα μάλιστα με την κρίση η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Σε κανένα όμηρο δεν αρέσει η ομηρία του. Προσπαθεί καταρχήν να απαλλαγεί, αλλά όταν δεν μπορεί, δεν του μένει παρά μόνο η εκδίκηση. Συνεπώς, ψάχνετε από τη μισή Ελλάδα για να βρείτε ποιος όμηρος εκδικήθηκε. Το θεωρείτε εύκολο;”

Ο συγγραφέας που αγαπά ιδιαίτερα τη Νέα Φιλαδέλφεια*, μετά το επιτυχημένο του βιβλίο “Παλιά πολύ παλιά”, φέρνει ξανά στην επικαιρότητα τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο στο τελευταίο αστυνομικό του μυθιστόρημα “Ληξιπρόθεσμα Δάνεια”. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της τριλογίας με τίτλο η “Τριλογία της Κρίσεως”, όπου διαπραγματεύονται την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα ο ‘Ελληνας.

Με αφορμή μια πτυχή της σημερινής πραγματικότητας, και συγκεκριμένα τον υπερδανεισμό των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων ,που με τη γενικότερη κρίση γίνεται δυσβάστακτος βρήκα έναν έμμεσο τρόπο να αναφερθώ σε αυτή, προτείνοντάς σας το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη “Ληξιπρόθεσμα Δάνεια”. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα επιθυμούσα οι τραπεζίτες να έχουν την τύχη που τους επιφυλάσσει ο συγγραφέας στο βιβλίο του…

Δανείζομαι την περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Τα “Ληξιπρόθεσμα Δάνεια” αρχίζουν με ένα χαρούμενο γεγονός. Ο αστυνόμος Χαρίτος παντρεύει την κόρη του. Η χαρά του κρατάει όμως, λίγο. Γιατί στις επόμενες μέρες εμφανίζεται ένας δολοφόνος που σκοτώνει τραπεζικούς και ανθρώπους του χρήματος. Σαν να μην έφτανε αυτό η Αθήνα γεμίζει με αφίσες που προτρέπουν όσους χρωστάνε στις τράπεζες να μην πληρώνουν τις δόσεις των δανείων και τις πιστωτικές κάρτες τους. Επειδή ο άγνωστος δολοφόνος σκοτώνει και ξένους σε μια εποχή που το γόητρο της χώρας βρίσκεται στο ναδίρ, ο Χαρίτος και η Ελληνική Αστυνομία τρέχουν και δε φτάνουν.

Καλή ανάγνωση…..(σας προτείνω να διαβάσετε όλα τα βιβλία του Μάρκαρη με χρονολογική σειρά).

* Ο αστυνόμος Χαρίτος έχει ένα αριστερό φίλο, τον Ζήση που ζει στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην οδό Εκάβης.


2 comments

  1. Αγαπητε κ.Μαρκαρη,διαβασα τα «ληξιπροθεσμα δανεια» ενω περιμενω με αγωνια τα αλλα δυο βιβλια της τριλογιας.Το βιβλιο ειναι εξαιρετικο.πιανει το σφυγμο του σημερα και ο αστυνομος Χαριτος παιζει για σκομη μια φορα τα ρεστα του! Ειχα πολυ καιρο να διαβασω κατι τοσο καλο, γιατι ενω καταπιανεσται με ενα θεμα που οχι μοναχα ειναι δυσκολο δινεται με το μοναδικο τροπο που σας διακρινει αισιοδοξα μηνυματα παροτι τοσο η ομορφη Κουλα,οσο κι ο Δερμιτζακης με τον Βλασοπουλο κανουν τα τσουχτερα τους σχολια για τις καινουριες αλλαγες στο συνταξιοδοτικο.Παντως ειναι μοναδικο το χαρισμα που εχετε, αυτο δηλαδη της δημιουργιας ηρωων που γινονται φιλοι μας περιμενοντας τα νεα τους στα επομενα βιβλια!

Σχολιάστε